fbpx

Skärgårdskräftor kommer till Löparö

Närliggande till den planerade Skärgårdsbyn så arbetas det för fullt för att plantera in flodkräftor.

Sedan signalkräftan planterades in i Sverige så tog den tyvärr med sig kräftpesten och hela 98% av flodkräftorna dog ut. Länsstyrelsen i Stockholm driver därför ”Projekt Skärgårdskräftan – Sjöar på öar” i samverkan med Norrgården på Löparö och många engagerade landsbygd- och skärgårdsbor.

Flodkräftan är hotad och därför så är sjöarna på öarna i skärgården en bra plats att plantera in flodkräftor. Tänk på att inte föra över signalkräftor i hink mellan sjöar eller ta med vatten mellan sjöar, risken är då att kräftpesten sprids och flodkräftor drabbas av den.

Målet med projektet är att flodkräftan ska få en bra boendemiljö i den nyanlagda våtmarken på Löparö där det intill även planeras förbättringar för lekande fisk. Om allt går som det ska så kommer det finnas färska skärgårdskräftor lagom till kräftskivan i augusti varje år!

Albert Engström påverkade utgången av spritförbudet 1922 där kräftorna fick vara med på ett hörn

Våtmarker är bra för flera saker än kräftor de bidrar till ett renare hav, bättre grundvatten och biologiskt mångfald. Tofsvipor, tranor, insekter, sjöfågel och vilt trivs kring våtmarken på Löparö. Betande gutefår och hästar bidrar till att hålla landskapet öppet.

Våtmarken på Löparö med betande Gutefår som håller landskapet öppet

Dela gärna >

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin
Maila