fbpx

Förr i tiden var många skärgårdssamhällen levande med driftiga personer som levde i harmoni med djur, natur och hav där deras verksamhet ofta involverade rederi, jakt, fiske, jord-, lant- och skogsbruk. På senaste tiden har befolkningen av de bofasta minskat.

Teamet bakom Löparö Skärgårdsby är övertygade om att många skulle uppskatta att bo och verka i skärgården på ett hållbart och klimatsmart sätt. Staden är på ett behagligt avstånd men ändå tillgängligt för arbete, kultur och annat.

På 10 av 14 öar i Norrtälje kommun minskar den fasta befolkningen...

En levande skärgård där alltfler väljer att bosätta sig, det är Norrtälje kommuns uttalade mål. Men siffrorna talar ett annat språk, de senaste åren har andelen bofasta minskat stadigt.”, från klippet i SVT.

Se klippet här:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/har-ar-kommunerna-som-tappar-mest-befolkning-i-skargarden

Eldsjälarna Anna och Johan Pensar som är initiativtagare till projektet förklarar visionen kring att utveckla skärgården. I veckan väntar besök från ledande politiker från Centerpartiet och Vänsterpartiet för att kunna förverkliga visionen tillsammans med kommun, region och det offentliga.

”För fem år sedan flyttade Anna och Johan Pensar från Stockholm till den lilla S-formade ön Löparö två mil söder om Norrtälje. Sedan flytten har familjen vuxit och med sina två barn har familjen bidragit till att den fasta befolkningen ökat på Löparö – ett trendbrott för öarna i Norrtälje.

Nu vill de få fler barnfamiljer att följa efter.

– Intresset är jättestort, vi har 60-70 intresseanmälningar. Många barnfamiljer, primärt sådana som bor i Stockholm vill flytta ut hit, säger Johan Pensar.”

Här kan du se klippet:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/norrtalje-skargard-avfolkas

Utveckla skärgården
Utveckla skärgården

Dela gärna >

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin
Maila