fbpx

Riksdagsledamöter på besök när Skärgårdsbyn utvecklas

Visionen kring en levande och hållbar skärgård året runt har växt fram under flera år och är en viktig fråga för Sverige. Visionen och planerna har förankrats med lokala-, regionala- och nationella politiker från olika partier, som på ett eller annat sätt brinner för att hela Sverige ska leva och en levande skärgård.

Våren 2019 var riksdagledamot Betty Malmberg (M) på besök och hon känner väl till de många utmaningar som finns i Sveriges olika landsbygder och skärgårdar. I anslutning till besöket hade Bokbåten Rödlöga sin premiärtur till Löparö. Bokbåten är populär bland många bofasta och deltidsboende i Skärgården. Bokbåtens besök i skärgården uppmärksammades internationellt och av SVT samt flera andra media.

Dagmamman Jill passade på att ta med sig ”gullisarna” för att låna böcker när Bokbåten Rödlöga besökte Löparö 2019. Till höger i bilden syns Betty Malmberg, riksdagsledamot (M)

”Jag sitter för närvarande i Miljö- och jordbruksutskottet. Som boende på landsbygd förundras jag ofta över att intressanta projekt inte kan räknas hem då kostnader ses i ett stuprörstänk istället för den totala samhällsnytta som kan bli följden. Jag har bl a haft kontakt med skärgårdsborna Johan o Anna Pensar och följer deras engagemang för en ökad utflyttning till skärgården”, skriver Betty Malmberg i sina reflektioner över besöket.

En regnig höstdag 2019 var riksdagsledamot Helena Lindahl (C) och besökte Löparö. Varje dag kämpar Helena för bättre förutsättningar för alla de i Sverige som valt att bosätta sig i landsbygder och skärgårdar i Sverige.

Anna och Johan Pensar på bild till vänster som är eldsjälarna bakom visionen till Löparö Skärgårdsby tillsammans med Helena Lindahl, riksdagsledamot (C) som syns till höger i bild.

”När jag och Johan hoppar ur båten och kliver i land, så kommer familjens hundar och möter upp med både skall och blöta nospussar. Trots att det regnar och blåser, så förstår man varför familjen valt att bosätta sig här. Utsikten är magisk och likaså huset. Även det vackra gästhuset, ladugården och de stora träden ramar in gården och det är verkligen en idyll.

När vi sedan sitter vid köksbordet och värmer oss med kaffe och en god macka, berättar Johan och Anna om sitt val att flytta från stan till ön. Här driver de ett jordbruk med får och höns, håller markerna öppna och hässjar hö. Parallellt jobbar båda inne i stan och flickorna går på dagis på fastlandet. Om jag tyckte det var lite omständigt att ta sig ut på ön, så får man komma ihåg att det är något som Johan och Anna gör flera gånger i veckan. Inte minst vintertid är det en utmaning med plogning som ska fixas och isrännor som ska hållas öppna för att ta sig fram med båten.

För att lättast kunna kika på landskapet och ägorna sätter vi oss på en fyrhjuling (det fordon som familjen använder sig av på ön). Johan rattar vant och vi skumpar fram efter kurviga smala vägar i regnet. De berättar entusiastiskt om allt arbete, men även hur de skulle vilja vara med och utveckla livet på ön. Det finns långt gångna planer på en skärgårdsby, inte minst för att fler ska kunna bo ute på landet och i skärgården. Men den kommunala byråkratin gör att det drar ut på tiden.

När jag vinkar av familjen så har jag fått med mig nyttig kunskap som jag tänker använda mig av. Det ska inte vara omöjligt att bo och leva på landet och särskilt inte när människor vill utveckla sin bygd. Det borde vara en ynnest att fler vill flytta utanför städerna och bidra med kunskap och skattepengar till den lilla kommunen.

Landsbygden behöver faktiskt fler som Anna och Johan, inte färre.”

Här kan du se ett reportage om Bokbåten som besöker Stockholms skärgård:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/nu-besoker-bokbaten-skargarden

Eller läsa hela inlägget från Helena Lindahls reflektioner och följa hennes arbete:

Dela gärna >

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på Linkdin
Maila